Metoda ta ma zastosowanie w przypadku zamkniętych pomieszczeń, które można odizolować od otoczenia.
Polega na wprowadzeniu do powietrza, za pomocą specjalistycznych generatorów - ozonu. Jest to gaz o bardzo silnych własnościach bakterio- i wirusobójczych.
Przyjmuje się, iż 1 g ozonu, wystarcza do skutecznej dezynfekcji 10 m3 pomieszczenia.
Własności gazu powodują iż dociera on do wszystkich zakamarków, a jako że jest cięższy od powietrza, zaczyna wypełniać pomieszczenie od dołu.
Jako że w procesie nie jest używana żadna chemia, pomieszczenia nadają się do użytku już po 3 godzinach od zakończenia procesu ozonowania.
Czas ozonowania uzależniony jest od wielkości i specyfiki pomieszczenia.
Ozonowanie można stosować między innymi w:
- lokalach mieszkalnych,
- pomieszczeniach użyteczności publicznej,
- pokojach hotelowych, kuchniach, kawiarniach, restauracjach,
- biurach, halach produkcyjnych,
- chłodniach, magazynach,
- środkach transportowych.
Dodatkowym efektem ozonowania jest likwidacja nieprzyjemnych zapachów, powstałych wskutek wilgoci, pożaru bądź procesów technologicznych.